Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

39. ΤΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΠΕΔΙΝΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ



 39. ΤΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΠΕΔΙΝΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

Γράφει ο Βασίλης Αποστόλου

    Ο Σύλλογος Γρεβενιωτών Κοζάνης “Ο ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ” πραγματοποίησε την Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013 χορευτική παράσταση στον οικισμό Πεδινό Αμυνταίου. Ήταν μία εκδήλωση που εντάσσεται στις ενιαύσιες δραστηριότητες του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου, με έτος ιδρύσεως το 1990, σχετικά με τον αποχαιρετισμό του καλοκαιριού. Στη γιορτή που στήθηκε στον αύλειο χώρο του δημοτικού σχολείου παρακολούθησε πλήθος κόσμου. 

 Εκτός από το χορευτικό μας χόρεψαν δύο τμήματα του Πρότυπου πολιτιστικού συλλόγου ΖΕΠ Κοζάνης (Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας) το παιδικό και ενηλίκων. Ακόμη παρουσία είχε και το χορευτικό του πολιτιστικού συλλόγου Ατραπού Φλωρίνης. Αναρτήθηκαν δύο βίντεο με τίτλους:163.ΠΕΔΙΝΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ.ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΡΕΒΕΝΙΩΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ και 164. ΠΕΔΙΝΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΡΕΒΕΝΙΩΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ. 

Φιλόξενοι και ευγενικοί οι οικοδεσπότες ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Αναστάσιος Στυλιάδης, ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Τσολάκης Ιωάννης ο οποίος μας τίμησε με τιμητική πλακέτα. Παραβρέθηκαν ακόμη ο εφημέριος του χωριού παπα- Κώστας, ο αντιδήμαρχος Αμυνταίου Βολιώτης Αργύρης, α αρχηγός της αντιπολίτευσης και πρώην δήμαρχος Αμυνταίου Θεοδωρίδης Κώσταντίνος, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αετού Γκιουλέκας Κωνσταντίνος, ο πρόεδρος των Ασπρογείων Σταυρίδης Βασίλης.


Με την παρουσία μας δώσαμε τη δυνατότητα στους Φλωρινιώτες να γνωρίσουν τις παραδοσιακές φορεσιές, τους αντιπροσωπευτικούς γρεβενιώτικους χορούς που όπως τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου Γρεβενιωτών Δημήτριος Μπουκάλης αποδίδονται από το χορευτικό με πιστότητα και αυθεντικότητα. Ακολούθησε γλέντι μέχρι αργά το βράδυ με την παραδοσιακή ορχήστρα του Τσαμπάζη-Σεχίδη.

Οι κάτοικοι του οικισμού, φιλόξενοι, καλόκαρδοι και ομιλητικοί, εργατικοί ασχολούνται με τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα. Η φύση προίκισε την περιοχή με μεγάλα αποθέματα νερού. Γειτονικές λίμνες η Χειμαδίτιδα, Ζάζαρη, Πετρών. Αμπελοκαλλιέργειες με την εξαιρετική ποικιλία του ξινόμαυρου στους πρόποδες του όρους Βέρνου, τριφυλλοφυτείες, καλαμπόκια, καλλιεργούνται στα καρπερά χώματα. Έχει υψόμετρο 620 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και με την απογραφή του 2011 απογράφτηκαν 387 κάτοικοι. 

Ενοριακός ναός ο Αϊ-Δημήτρης, όπου και πανηγυρίζει, δεσπόζει στην πλατεία του χωριού δίπλα από τα καφενεία και το περίπτερο. Σε ένα από τα τρία καφενεία με νοσταλγία παρατήρησα την ύπαρξη του ηλεκτρόφωνου αναπολώντας τα μαθητικά μου χρόνια της δεκαετίας του 70. Ο Σύλλογος αναβιώνει το άναμμα της φωτιάς στις 23 Δεκεμβρίου όπως και στα περισσότερα Φλωρινιώτικα χωριά, το ίδιο συμβαίνει και στη γειτονική μας Σιάτιστα. Μέχρι το 2010 ανήκε στο δήμο Αετού, σήμερα ανήκει στο δήμο Αμυνταίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου